Tarihin en pahalı formaları

Dünya’nın en pahalı forması

Dünyada futbol genel olarak en popüler spor olma özelliği korusa da, Dünya ekonomisinin en büyük gücünü barındıran ABD’de durum bir hayli farklı. Bizim futbol deyince aklımıza gelen spor; Basketbol, Amerikan Futbolu hatta bazen Beyzbol’dan bile az izleniyor okyanusun diğer tarafında. Amerikan sporlarının yarattığı müthiş ekonomi ve ülkedeki koleksiyon kültürü, önemli izler taşıyan formaların yapılan açık arttırmalarda astronomik fiyatlarla satılmasını beraberinde getiriyor. Peki sizce bugüne kadar bir forma için ödenen en yüksek miktar ne kadar? Futbol formaları, basketbol formaları ya da diğer spor dallarını göz önünde bulundurduğunuzda, tarihi değeri olan bir futbol forması için çok zengin olsanız bile en fazla ne kadar para öderdiniz?

Beyzbol formasına 4.5 Milyon Dolar

1876 yılında kurulan Amerikan Ulusal Beyzbol Ligi MLB’in efsane oyuncularından Babe Ruth, 1914-1919 yılları arasında Boston Red Sox, 1920-1934 yılları arasında ise tam 15 sezon New York Yankees forması giydikten sonra, 1935’de 1 sezon Boston Red Sox’ta oynadı ve oyunculuk kariyerini sonlandırdı. 19 yaşından 40 yaşına kadar profesyonel olarak beyzbol oynayan Ruth,1948 yılında, 53 yaşında New York’ta öldü. 1920 yılında yani New York Yankees takımına ilk katıldığı sezon giydiği 3 numaralı forma ise 2012 yılının Mayıs ayında bir internet sitesinde yapılan açık artırmayla 4.5 Milyon Dolara alıcı bularak, o tarihe kadar bir forma için ödenen en yüksek bedel oldu. Ruth’a ait 1914 yılından kalma bir oyuncu kartı ise 2021 yılında tam 6 Milyon Dolar’a satıldı.

Tanrı’nın eli

Dünya futbol tarihinin Pele ile beraber gelmiş geçmiş en büyük oyuncusu olduğu iddia edilen Arjantin’li efsane Diego Armando Maradona 2020 yılının Kasım ayında henüz 60 yaşında hayata gözlerini yumarak, futbol severleri büyük bir üzüntüye sürüklemişti. Futbolculuk kariyerinde bir çok unutulmaz gole imza atmasına, 1980’li yıllarda İtalya’nın kuzeyinde bulunan takımların gölgesinde kalan adeta ezilen Napoli’yi 2 sezon lig şampiyonu yapan, bir de UEFA Kupası kazandıran Maradona’yı 1986 Dünya Kupasında İngiltere’ye elle attığı ve daha sonra “Tanrının Eliydi” açıklamasını yaptığı o gol hiçbir zaman yalnız bırakmadı. 22 Haziran 1986’da Mexico City’de İngiltere’ye karşı oynanan çeyrek final maçında beraberliği getiren o golden, sadece 4 dakika sonra, futbol tarihinin en güzel gollerinden bir tanesini atması ve daha sonra o turnuvayı Arjantin’in kazanması ise kaderin bir cilvesi oldu. Arjantin o şampiyonluktan sonra, tekrar şampiyon olmak için 2022 yılını beklerken, artık hayatta olmayan Maradona’nın 1986 yılında İngiltere maçında giydiği forma aile tarafından satışa çıkarıldı ve 8.8 Milyon Euro’ya alıcı buldu. Ailenin en büyük şanslarından bir tanesiyse, Maradona’nın elle attığı gole çok sinirlenen İngiliz defans oyuncusu Fenwick’in maç sonrası Diego’nun forma değiştirme talebini reddetmesiydi.

Majesteleri

Basketbolun yaşayan efsanesi “majesteleri” lakaplı Michael Jordan kimilerine göre NBA tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yıldızı. İşin bu kısmı tartışmaya açık olsa da, Jordan’ın hikayesi ve özellikle NBA’in bütün dünyaya açılmasında oynadığı rol çok büyük. Basketbolu zirvedeyken bırakıp, beyzbol onamaya başlaması ve 2 sezon sonra tekrar basketbola dönerek kariyerinin en büyük başarılarını kazanması ise gerçekten bir sinema senaryosunu andırıyor. 1990’ların sonunda Scottie Pippen, Dennis Rodman, Toni Kukoc, Steve Kerr ile beraber, Karl Malone, John Stockton, Jeff Hornacek’li efsane Utah Jazz kadrosuna karşı NBA finali oynadıkları 2 sezonu da kazanmaları, NBA tarihinin en unutulmaz maçlarından bazılarına sahne olmuştu. 1998 Finallerinin ilk maçında Jordan’ın giydiği 23 Numaralı forma 2022 Eylül’ünde 10.1 Milyon Dolara satılarak, sadece bir forma değil, herhangi bir spor hatırası için de ödenen en büyük ücret oldu.

Ruth, Maradona, Jordan hepsi birer efsane olmasına rağmen bir forma için bu kadar para vermek sizce normal mi? Üstelik muhtemelen hiçbir zaman üstünüze giymeyip, ömür boyu saklayacağınız bir forma için.

Size iyi haberlerim var, orijinal forma kalitesinde baskılı forma, halı saha forması, özel tasarım formalar, çok daha uygun fiyatlarla www.formatasarim.com adresinde sizleri bekliyor. Üstelik formatasarim.com ile sahip olmak istediğiniz formayı renginden, yazı ve rakam fontuna kadar kendiniz dizayn edebilir ya da en popüler formalar arasından size en uygununu seçebilirsiniz.

Whatsapp